Deltavliegen duovliegenDuovliegen doe ik als hobby en sportpromotie. Deltavliegen is ontzettend leuk en dit deel ik graag met anderen, daarom bied ik de mogelijkheid aan om een duovlucht met mij te doen. In Nederland doe ik dit op Stadskanaal, waar we door middel van slepen in de lucht komen, in het buitenland kunnen we vanaf een berg starten. Tot nu toe heb ik gevlogen in Frankrijk, Slovenië, Spanje, Marokko en Oostenrijk met de duo.

Deltavliegen is prachtig en zoals elke luchtsport zijn er risico’s aan verbonden, wij doen er alles aan om deze tot een minimum te beperken en vragen ook aan de passagier om zich zo goed mogelijk voor te bereiden.

Het weer moet goed zijn en dat is het lastigste van alles, soms wordt pas op het veld toch besloten dat de vlucht wordt afgelast en dan hebben we allemaal voor niets gereisd.

De vlucht zelf duurt ongeveer 20 minuten, maar al met al ben je minimaal 2 uur bezig. De onkostenvergoeding bedraag 95 Euro. Voor het duovliegen is een apart toestel vereist, een zogenaamde duovlieger, voor de passagier hebben we een passagiersharnas en helm. Uiteraard ben ik in het bezit van een duobrevet.

De week voor de geplande datum houd ik dagelijks het weer in de gaten, ik zorg ervoor dat voor een sleepstart de sleeppiloot met zijn toestel beschikbaar is, vrienden die ons kunnen helpen, evenals toestemming voor het terrein.


Ook aan de passagier worden eisen gesteld:
- Gewicht minimaal 45 kg tot maximaal 85 kg
- Lengte minimaal 150 cm tot maximaal 190 cm
- Gezondheid, deze is goed (bij twijfel, vraag je arts of hij risico’s ziet en meldt me dat)
- Geduld, deltavliegen is afhankelijk van het weer en tot het laatste moment kan de piloot de vlucht afblazen, we kunnen dan een andere datum prikken.
- Als piloot neem ik de verantwoordelijkheid jou mee te nemen, van jou verwacht ik dat je zelf ook de verantwoordelijkheid neemt om te bepalen of een duo vlucht voor jou geschikt is.

Vliegen is wachten, dit betekent dat je ondanks het afgesproken tijdstip soms moet wachten op een geschikt vliegmoment. Het is dan belangrijk dat je fit blijft, dus:
- Voldoende drinken, uiteraard geen alcohol of andere drug.
- Voldoende eten, boterhammen of iets dergelijks, ook niet teveel, want vliegen is best spannend.
- Gemakkelijke kleding die vies mag worden, er wordt geland op de buik dus je glijdt even door het gras.
- Stevige schoenen, bijvoorbeeld een wandelschoen, een kleine hakinkeping is handig.
- Warme kleding, bij elke 100 meter stijging daalt de temperatuur met bijna 1 graad.
- Zonnebril, in de lucht is het licht feller.

Tenslotte,
Ik kan niet genoeg waarschuwen voor de risico’s, maar uiteindelijk vlieg ik natuurlijk voor mijn plezier en dat wil ik graag met je delen. Heb je interesse, dan kun je me mailen op Erik@Severiens.nl

Tot samen in de lucht! Erik.